UN je u petak zatražio povratak svih humanitarnih organizacija na istok Ukrajine, ocijenivši da je njihov odlazak  nanio “golemu štetu”  mjesnom stanovništvu.

Ravnatelj UN-ovih humanitarnih operacija John Ging koji se vratio iz posjeta istoku Ukrajine, izrazio je zadovoljstvo zbog ukidanja zabrane slanja pomoći koju su od srpnja do listopada bili uveli separatisti na području Luhanska.

No požalio se da su “humanitarni programi UN-a i dalje u prekidu” na separatističkom području Donecka (na istoku Ukrajine), gdje “rad mogu nastaviti tek dvije humanitarne organizacije”.

Na tom području, 37 domaćih i 12 stranih zaposlenika UN-a su “na licu mjesta i spremni su raditi, ali nemaju dopuštenje za to”, istaknuo je Ging. “To nije prihvatljivo i moramo što prije nastaviti s radom”, dodao je.

U obraćanju Vijeću sigurnosti koje je održalo sjednicu o Ukrajini, zatražio je “potporu članova vijeća kako bi se osigurao povratak svih humanitarnih agencija na ta područja”.

“Budući da se zima približava”, kazao je, “pozivam vlasti na terenu da dopuste trenutačni povratak svih humanitarnih organizacija” na područja pod kontrolom proruskih seperatista.

“Neprihvatljiva” odsutnost humanitaraca tijekom četiriju mjeseci “nanijela je golemu štetu stanovništvo koje je ionako ranjivo i trpi oskudicu”, istaknuo je.

Napose, upozorio je, završetak programa Liječnika bez granica kojim je bilo obuhvaćeno 146 osoba oboljelih od rezistentne tuberkuloze “dramatično povećava rizik od širenja” te bolesti.

Proruski pobunjenici su strogo ograničili rad iznozemnih nevladinih organizacija na istoku Ukrajine, gdje je u sukobu poginulo više od 9000 ljudi od njegova početka u travnju 2014.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.