Grčki ministar za migracijsku politiku Yannis Mouzalas rekao je u srijedu da Grčka zapravo smatra Tursku “sigurnom trećom zemljom”, utirući tako pravni put za povratak tražitelja azila u tu zemlju, kao što previđa plan EU-Turska, objavili su grčka internetska stranica Left.gr i grčka novinska agencija Ana.

Kako pišu ta glasila, Mouzalas je nakon ministarskog sastanka u Bruxellesu rekao grčkim novinarima da je Turska zapravo sigurna, budući da je primila 2,5 milijuna izbjeglica te da EU i UNHCR ondje provode nadzor životnih uvjeta u kampovima i poštovanja ljudskih prava.

Grčka vlada sve dosad nije htjela priznati da “proučava” tu mogućnost, zamišljenu kao pravno sredstvo za ozakonjenje povratka tražitelja azila u treće zemlje.

Grčka, na temelju međunarodnog prava, može jednostrano donijeti takvu odluku, “ali bi Turska u praksi morala surađivati” i pristati na ponovni prihvat tražitelja azila koji su otišli s njezina teritorija, rekao je tada izvor u grčkoj vladi.

U međuvremenu je 28 zemalja na zadnjem susretu na vrhu s Turskom načelno pripremilo plan po kojemu će u tu zemlju vraćati sve migrante koji preko njezina teritorija i preko Grčke stižu u Europu, pa tako i sirijske tražitelje azila koji bježe od rata u svojoj zemlji.

Grčka podupire taj plan kako bi zaustavila priljev izbjeglica i migranata na svoje otoke, jer bi nakon zatvaranja balkanske rute mogla postati golem izbjeglički kamp.

UN je pak u srijedu ocijenio “ilegalnim” prijedloge o kolektivnom izgonu koje i nevladine organizacije za ljudska prava smatraju povredom prava na azil.

“Nazvati Tursku sigurnom je europska odluka, ali se ona još mora dodatno razraditi”, komentirao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Grčki pravni stručnjaci misle da grčka vlada ne mora dobiti pristanak parlamenta za tu odluku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.