U 2015., godini krvavih džihadističkih napada u Francuskoj, napadi na muslimane utrostručeni su, a i dalje postoje antisemitske predrasude, objavilo je u ponedjeljak Konzultativno nacionalno povjerenstvo za ljudska prava.

Žalbe uložene zbog prijetnji ili djela rasističkog, antisemitskog i antimuslimanskog karaktera “posljedično su u porastu” za 22,4 posto s 1662 u 2014. na 2034 u 2015., što je “dosad nedosegnut vrhunac”, bilježi povjerenstvo u godišnjem izvješću o borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

“Krivulja tendencije delinkvencije rasističkog karaktera ne prestaje zabrinjavajuće rasti”, bilježi povjerenstvo.

Napadi na muslimane više su nego utrostručeni, sa 133 u 2014. na 429 u 2015. godini s “dva vrhunca” na dane koji su uslijedili nakon napada u siječnju i 13. studenoga, istaknula je predsjednica povjerenstva Christine Lazerges. Francuska ima najveću muslimansku zajednicu u Europi, procijenjenu na četiri do pet milijuna osoba.

Antisemitski napadi zabilježili su manji pad od 5,1 posto, s 851 na 808, ali su i dalje najbrojniji dok su ostali rasistički napadi porasli za 17,5 posto, sa 678 u 2014. na 797 u 2015.

“To je tek vidljivi kriminal, jako daleko od stvarnog kriminala”, upozorila je Christine Lazerges podsjećajući da te brojke predstavljaju tek uložene žalbe. “Svakodnevni rasizam puno je suptilniji”, naglasila je ona.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.