Povjerenje u američku vladu da može zaštititi svoje državljane od napada najniže je u posljednjih deset godina, nakon napada u Kaliforniji u kojemu je dvoje navodnih islamističkih militanata ubilo 14 osoba, pokazala je anketa

 Samo 55 posto ispitanika reklo je da ima “prilično veliko” ili “veliko” povjerenje u sposobnost vlasti da zaštite zemlju od novih napada, pokazali su podaci Gallupova istraživanja provedenog 8. i 9. prosinca, samo nekoliko dana nakon pokolja u San Bernardinu.

Riječ je o padu povjerenja za 12 posto u odnosu na lipanj i pokazuje postupan pad povjerenja koji je počeo ubrzo nakon napada 11. rujna 2001. Ovo je najniži stupanj povjerenja pokazan u anketi otkako je Gallup provodi.

Anketa je pokazala da se Amerikanci boje novih napada, a 67 posto ispitanih vjeruje da su oni “vrlo vjerojatni” ili “donekle vjerojatni”.

Napad u San Bernardinu i pokolj u Parizu u kojemu je prošloga mjeseca ubijeno 130 ljudi, izbacili su pitanje sigurnosti u središte utrke za republikansku predsjedničku nominaciju i potaknuli predsjednika Baracka Obamu da početkom ovoga tjedna iznese svoju strategiju.

“Povjerenje u sposobnost vlade da sačuva sigurnost možda nije toliko odraz vladine nesposobnosti, koliko boljega razumijevanja prirode mogućih prijetnja unutar SAD-a”, ističe se na Gallupovoj web stranici.

Anketa je obuhvatila 1013 odraslih, nasumce odabranih osoba i provedena je telefonom.

Komentiraj