Sigurnosna prijetnja radikalnog islama bila je središnja tema razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i njegova kenijskog domaćina Uhurura Kenyatte koji je zatražio američku pomoć u borbi protiv terorizma, a obojica s optimizmom gledaju na budućnost afričkog kontinenta koji je jedna od najbrže rastućih regija svijeta.

Obama je u razgovoru s Kenyattom u Nairobiju, prvoj postaji četverodnevnog posjeta Africi, pohvalio Keniju jer je zatvorila poglavlje etničke napetosti i krenula put “nacionalnog jedinstva”, rekao je ciljajući na poslijeizborno nasilje 2007./2008 s 1100 žrtava.

“Nijedna zemlja ne može se sama boriti protiv problema (terorizma)”, rekao je Kenyatta i zatražio američku pomoć riječima “Potreban nam je partner”.

Razgovori okreću novu stranicu u odnosima SAD-a i Kenije pošto se 2013. Washington usprotivio kandidaturi Kenyatte za predsjednika jer je bio pod istragom Međunarodnog kaznenog suda zbog poslijeizbornog nasilja 2007.

Kenyattta je pobijedio na izborima, a optužbe su protiv njega odbačene u prosincu.

Obama, koji je prvi put doputovao u Keniju u svojstvu američkog predsjednika, položio je pred skupinom preživjelih vijenac na spomenik za više od 200 žrtava bombaškog napada Al Kaide počinjen 1998. na američko veleposlanstvo u Nairobiju.

“Suočeni smo s brojnim izazovima napose u sigurnosti koje mislim da možemo prevladati ako radimo zajedno”, rekao je Kenyatta.

 

 

  • Već u subotu Obama je branio “jednakopravnost” osoba istospolne orijentacije u Africi tako što je homofobiju usporedio s rasnom diskriminacijom kakva je nekada vladala u SAD-u.

 

 

Keniju napada islamistička milicija al-šebab otkako je 2011. kenijska vojska na jugu Somalije napala tu skupinu, a Kenija je ključni partner SAD-a u regiji u pitanju sigurnosti. SAD pak bespilotnim letjelicama napada šebabe u Somaliji, državi koja već četvrt stoljeća nema stvarnu središnju vladu.

Al-šebab je “oslabljen” u istočnoj Africi, ali još prijeti, rekao je Obama.

Terorizam je prioritetan, ali Afrikanci su “gladni rasta, napretka, razmjene među narodima i u turizmu, znanosti i obrazovanju”, rekao je američki predsjednik koji želi osnažiti i poslovne veze s Afrikom u kojoj je Kina još 2009. pretekla SAD na mjestu najvećeg trgovinskog partnera.

“Afrika je u pokretu. Ona je jedna od najbrže rastućih regija na svijetu”, rekao je Obama, a njegov domaćin ocijenio da je “govor o afričkom očaju lažan i zapravo neistinit”.

Obama je ranije u subotu na Globalnom poduzetničkom summitu povezao terorizam i gospodarstvo rekavši afričkim poduzetnicima da oni mogu pomoći u borbi protiv nasilnih ideologija i potaknuti rast na kontinentu, a vlade im moraju pomoći tako da zajamče vladavinu prava i suzbiju korupciju.

“Afrika je otvorena za poslovanje”, rekao je Kenyatta.

Obama u nedjelju treba otputovati u glavni grad Etiopije Adis Abebu, sjedište Afričke unije gdje će se napose zauzeti za mir u Južnome Sudanu, ali se prije polaska treba sastati s predstavnicima civilnoga društva.

Već u subotu Obama je branio “jednakopravnost” osoba istospolne orijentacije u Africi tako što je homofobiju usporedio s rasnom diskriminacijom kakva je nekada vladala u SAD-u.

“Vjerujem načelno da je svatko jednak pred zakonom i da država ne smije nikoga diskriminirati na osnovi spolne orijentacije”, rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare.

“Kao afroamerikanac u Sjedinjenim Državama, bolno sam svjestan” posljedica diskriminacije, rekao je.

Komentiraj