Vodeće francuske političke stranke pokušavaju pronaći način da zaustave vrtoglavi rast krajnje desne Nacionalne fronte (FN) nakon što je FN ostvario povijesni rezultat u prvom krugu regionalnih izbora, javlja u ponedjeljak Reuters.

Strah nakon napada Islamske države 13. studenog u kojima je ubijeno 130 ljudi, neizvjesnost zbog rekordne nezaposlenosti i zabrinutost zbog priljeva azilanata dali su vjetar u leđa stranci Marine Le Pen koja je osvojila 27,7 posto biračkih glasova i polučila pobjedu u šest od 13 regija. To je najbolji rezultat ikada ove euroskeptične stranke nesklone imigraciji.

Predsjednica FN-a Marine Le Pen, koja se kandidirala u sjevernoj francuskoj pokrajini Nord-Pas-De-Calais-Picardie ili skraćeno Nord-Picardie i njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen koja se natjecala u južnoj francuskoj regiji Provence-Alpes-Cote d’Azur, osvojile su više od 40 posto biračkih glasova, oborivši raniji rekord stranke.

Na valu sveopćeg porasta euroskepticizma i protuimigrantskog sentimenta diljem Europe i rasta popularnosti krajnje desnih stranaka, ovaj uspjeh FN-a osnažio je izglede Marine Le Pen kao ozbiljne kandidatkinje na predsjedničkim izborima 2017. On je također izbacio na vidjelo sve nedostatke unutar tradicionalno glavnih političkih stranaka u Francuskoj glede prave taktike  za sučeljavanje s Nacionalnom frontom u odlučujućem drugom krugu regionalnih izbora sljedeće nedjelje.

Pobjeda Le Pen u drugom krugu nije sigurna niti u jednoj regiji, a da tako i ostane, vladajuća Socijalistička stranka  odlučila je povući svoje kandidate iz triju regija nakon što su njezini kandidati zauzeli treće mjesto, poručivši svojim pristašama da svoj glas u drugom krugu daju konzervativnim republikancima Nicolasa Sarkozyja. No mnogi se ne žele odazvati pozivu stranačkog vođe i predsjednika Francoisa Hollandea.

Sarkozy je isključio primjenu Hollandeove taktike, iako neki od njegovih saveznika smatraju da bi trebao prekopirati  strategiju socijalista.

“Kada ste treći, povlačite se. Stvarate fontu protiv destruktivne sile jer je sada vrijeme za obnovu”, kazao je bivši premijer Jean-Pierre Raffarin iz centrističkih redova republikanaca.

Izbori su prvi izborni test nakon prošlomjesečnih islamističkih napada u Parizu.

Republikanska stranka koju predvodi nekadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na drugom je mjestu s osvojenih 27,2 posto biračkih glasova, a Hooalndeovi socijalisti treći s 22,7 posto glasova.

Francuske regije imaju velike ovlasti kada su posrijedi lokalni prijevoz, obrazovanje i gospodarski razvoj.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.