POVEZANOST Konzumacija višestruko prerađenih ugljikohidrata povećava rizik od depresije

Autor:

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje čiji rezultati su povezali učestalu konzumaciju višestruko prerađenih ugljikohidrata s povečanim rizikom oboljenja od depresije, piše nhv.us.

Istraživanje je provedeno nad 70 tisuća ženskih ispitanica, ističe se kako je rizik kod žena još veći u godinama života nakon menopauze.

 

  • “Ova statistika je dokazala kako bi intervencije u sastavu prehrane mogle služiti kako oblik ili preventivna mjera za liječenje depresije”, rekao je dokrtor James Gangswisch

 

Sokovi, slatko, bijela riža itd. smanjuju razinu prirodnog šećera u krvi, što rezultira promjenama raspoloženja i pojavljivanjem umora. Konzumacija dodatnih šećera i prerađenih ugljikohidrata povisuje glikemički indeks…

Zabilježeno je manje pojavljivanja depresije kod žena čija prehrana se sastoji od dijetnih žitarica, povrća, voća s malo voćnog soka, cijelozrnatih žitarica

Svoja opažanja zananstvenici su objavili  u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Ovo je samo novi dokaz o povezanosti prehrane i psihičkog zdravlja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)