U Ministarstvu znanosti, prosvjete i sporta u tijeku je sastanak ministra Vedrana Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja o njihovom zahtjevu za povećanjem plaća za četiri posto za zaposlenike u obrazovanju i znanosti.

Uoči sastanka predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je novinarima da je premijer Zoran Milanović poslao svog pobočnika – ministra Mornara da im prenese ono što im sam nema snage reći u lice.

“Faraon se nije uspio spustiti među podanike, pa šalje pobočnika da nam poruči da u državi navodno nema novca za prosvjetare, a za sve druge ima”, rekao je Ribić.

Suosjećam s ministrom Mornarom, meni ga je žao jer osobno nikada ne bih poput njega dao izjavu u koju ni sam ne vjerujem, poručio je Ribić.

Mornar je u ponedjeljak poručio sindikatima da u državnom proračunu nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti, pa u ovom trenutku može tek obećati pregovore kad se za to stvori financijska podloga.

Možemo im obećati da ćemo pregovarati kad budemo imali podlogu za to. Ubrzo ćemo postati tehničkom Vladom pa bi obećavanje povišice neposredno pred izbore bilo nekorektno prema sljedećoj Vladi, rekao je Mornar.

Sindikalci takav odgovor ne prihvaćaju i prijete štrajkom uoči parlamentarnih izbora. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je vladajućima da pronađu dodatan novac za obrazovanje, kao što su pronašli za zdravstvo i mnoge druge namjene, inače slijedi štrajk.

Komentiraj

FOTO: Anto Magzan/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.