Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima se povećao na 17, priopćilo je u utorak državno odvjetništvo u njemačkom Braunschweigu.

“Broj optuženih se sa šest povećao na 17 pri čemu niti jedan optuženi nije iz uprave koncerna”, rekao je državni odvjetnik Klaus Ziehe. Optuženima se predbacuje prijevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizel motorima.

“Istražnim tijelima se nakon uvida u zaplijenjene spise pruža sve jasnija slika o obimu slučaja”, rekao je Ziehe.

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine ispušnih plinova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a. Manipulirani programi su ugrađeni u preko 11 milijuna automobila diljem svijeta. Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužba automobilski koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

Radnici središnjeg pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

“Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja golemih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima diljem svijeta”, rekao je predstavnih zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred oko 20.000 okupljenih radnika. Istodobno je izražena nada da će američke vlasti u odnosu naspram VW-a imati na umu i “socijalnu dimenziju” njihovih odluka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.