Američko pravosuđe u četvrtak je potvrdilo obustavu protuimigracijske uredbe predsjednika Donalda Trumpa, zadavši mu novi udarac odbacivanjem jedne od njegovih najosporavanijih mjera.

“Pobijedili smo”, glasi tweet Omara Jadwata, odvjetnika udruga koje drže da je Trump samovoljno usmjerio svoju uredbu protiv muslimana i tako prekršio ustav.

“Kongres je dao predsjedniku velike ovlasti za zabranu ulaska stranaca, ali te ovlasti nisu apsolutne”, napisao je u odluci sudac Roger Gregory, predsjednik prizivnog suda Richmonda.

U odluci se dodaje da te ovlasti ne mogu biti bez kontrole i da se predsjednik “poslužio uredbom koja donosi štetne nepopravljive posljedice za osobe u cijeloj zemlji”.

Ustav Sjedinjenih Država zabranjuje vjersku diskriminaciju.

Trumpovu uredbu, kao i njegovu drugu verziju blokirali su sudovi u veljači i ožujku, a Trump je komentirao da su te dvije obustave dokazi ispolitiziranosti pravosuđa.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.