Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl založio se u četvrtak za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže, ali je hrvatski potez izlaska iz arbitražnog postupka ocijenio “ekstremnim i demagoškim”.

Slovenija je članica Europske unije, a Europa počiva na međusobnoj toleranciji i sposobnosti da se na miran način rješavaju sporovi, kazao je Vajgl za Slovensku televiziju odgovarajući na pitanje kako se Slovenija treba postaviti prema Hrvatskoj nakon što je Zagreb pokrenuo postupak izlaska iz arbitraže i o tome obavijestio Ljubljanu.

 

  • Vajgl je rekao da su se proteklih dana i Europska komisija i sam arbitražni sud izjasnili za nastavak arbitraže i da je to ugovor koji nema alternativu.

 

Potrebno je umiriti retoriku, kazao je Vajgl, dodavši da je Hrvatska svojim postupcima u vezi s arbitražom djelovala “ekstremno i demagoški”, dok, kako je rekao, ni Europska unija niti SAD ne žele još jedno “žarište nestabilnosti” i sukoba na Balkanu, vodeći računa o svojim geostrateškim interesima na koje su fokusirani.

“Europa je proteklih dana poslala poruke da ne želi žarišta nestabilnosti”, kazao je Vajgl koji hrvatski izlazak iz arbitražnog postupka vidi kao “emocionalni ispad s ciljem da se odbaci..mogućnost nepopularnog rješenja”.

Vajgl je nekadašnji ministar vanjskih poslova i već drugi mandat slovenski europarlamentarac. Prvi je mandat dobio kao član stranke Zares, a u drugom se kandidirao na listi stranke slovenskih umirovljenika koju vodi Karl Erjavec.

Vajgl je rekao da je arbitražni sporazum primjer kako treba rješavati međususjedske odnose na Balkanu, te da Hrvatska ima neriješene probleme i s drugim susjednim državama, pa i granične, dok je interes međunarodne zajednice mir na Blakanu, kako se ne bi ponovili prijašnji konflikti koji su zadnja dva i pol desetljeća obilježili regiju.

Vajgl se založio za uspostavu dijaloga Ljubljane i Zagreba, kako na bilateralnoj razini, tako i uz pomoć Bruxellesa.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.