Razmrvljena sirijska oporba sastaje se u utorak u saudijskoj prijestolnici Rijadu kako bi dogovorila zajedničku platformu za pregovore s režimom predsjednika Bašara Al-Asada oko čije se sudbine razilaze, a krajem mjeseca o sirijskoj krizi novi će krug pregovora održati velike sile i bliskoistočne zemlje.

Okupljanje političkih i vojnih predstavnika, njih stotinjak iz oporbenih skupina, prvi je takav pokušaj od početka sirijskog sukoba 2011., s više od 250.000 žrtava i milijunima izbjeglih i raseljenih.

Utjecajna sirijska pobunjenička skupina Islamska vojska primila je pozivnicu za konferenciju od 8. do 10. prosinca, no nije potvrdila da će sudjelovati, piše Reuters.
Pozivnicu nisu dobile “terorističke” skupine kao što su takozvana Islamska država i Fronta al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, ali ni organizacije Kurda, koji su prisutni na sjeveru Sirije, piše agencija AFP.
“Misija će biti teška i vrlo opasna: dogovoriti zajedničku i jasnu platformu za budućnost Sirije, za tranziciju u odnosu na Bašara al-Asada”, rekao je za AFP Samir Našar, član Sirijske nacionalne koalicije, glavne sastojnice oporbe.
Oporba se duboko razmimoilazi oko sudbine predsjednika Asada i toga kakvu ulogu će igrati u tranziciji. Skupine koje uživaju potporu Saudijske Arabaije, Sjedinjenih Država ili Katara žele trenutačni odlazak Asada s vlasti, a tomu se protive skupine bliske Iranu i Rusiji.
Krajem mjeseca u New Yorku će se održati novi krug političkih pregovora o Siriji, najavio je u subotu američki državni tajnik John Kerry.
“Naš je cilj olakšati tranziciju”, rekao je Kerry u govoru u Washingtonu.
Prošli mjesec na sastanku u Beču predstavnici Rusije, Sjedinjenih Država, utjecajnih europskih zemalja te država Bliskog istoka na drugom krugu pregovora iscrtali su plan za politički proces u Siriji koji bi trebao u roku od dvije godine dovesti do izbora.

 

Komentiraj