Potpredsjednica irske vlade Frances Fitzgerald u utorak je podnijela ostavku što će najvjerojatnije spriječiti pad vlade i sazivanje prijevremenih izbora koji bi bacili sjenu na ključni summit o Brexitu koji se održava idućeg mjeseca.

Izvor iz vlade potvrdio je izvještaje da će Fitzgerald odstupiti, što su tražile oporbene stranke nakon objave dokumenata o njezinom postupanju prema zviždaču unutar policije koji je upozorio na korupciju u snagama sigurnosti.

Fianna Fail, glavna oporbena stranka koja podržava manjinsku vladu premijera Lea Varadkara iz stranke Fine Gael, istaknula je kako su ostavkom potpredsjednice izbjegnuti prijevremeni izbori u prosincu.

Irsku je ova politička kriza pogodila uoči ključnog summita o Brexitu idućeg mjeseca na kojemu će Varadkar igrati glavnu ulogu. Službeni Dublin će tada čelnicima Europske unije otkriti je li postignut dovoljan napredak u pitanju budućnosti granice između Irske kao članice EU i britanske pokrajine Sjeverne Irske koja će tada biti izvan tog saveza.

Ta granica, jedina kopnena između Britanije i EU-a, jedna je od tri pitanja koje Bruxelles želi riješiti prije no što odluči nastaviti s pregovorima o izlasku Britanije iz saveza i prijeći na pitanja trgovine.

Članovi oporbenih laburista i Sinn Feina tvrde kako su izbori u iduća tri ili četiri mjeseca izgledni i unatoč ostavci potpredsjednice.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIEN WARNAND
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.