Prvi ugovori za korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja, te za obnovu kulturne baštine, ukupno vrijedni 43 milijuna kuna, potpisani su u četvrtak u Vladi u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

Riječ je korištenju sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godina, a Plenković je istaknuo da potpisani ugovori pokazuju povećanje apsorpcijskih sposobnosti Hrvatske, a dobivena sredstva bit će iskorištena za podizanje kvalitete zdravstvene zaštite i projekte obnove kulturne baštine i turizma.

“Vjerujem da će to biti poticaj jedinicama lokalne i područne samouprave i drugim subjektima i partnerima da na brojne natječaje, koje država priprema u suradnji s Europskom komisijom, prijave što kvalitetnije projekte. Da u što bržoj i jednostavnijoj proceduri dolazimo u poziciju da se iz proračunske linije do konkretne realizacije projekta vidi prava svrha i korist EU fondova”, rekao je Plenković.

Hrvatskoj je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga za te projekte ukupno na raspolaganju nešto više od pola milijarde bespovratnih kuna iz EU fondova.

Za primarnu zdravstvenu zaštitu 171,8 milijuna kuna

Za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti do kraja 2020. godine na raspolaganju je 171,8 milijuna kuna, a danas su potpisana četiri ugovora ukupno vrijedna 24,5 milijuna kuna. Od toga je iz EU sredstava 20 milijuna, odnosno 85 posto, a ugovori su potpisani s domovima zdravlja u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj županiji.

Novac će biti iskorišten za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u izoliranim i depriviranim područjima, odnosno nabavku uređaja za ultrazvuk, doppler, EKG i sl. Time će se smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice na tim područjima za najmanje 15 posto, budući da će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka.

Za obnovu kulturne baštine 380 milijuna kuna

Za pripremu i provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, prijaviteljima čiji projekti obnove i revitalizacije kulturne baštine mogu doprinijeti povećanju broja zaposlenih i turističkih izdataka do kraja 2020. godine na raspolaganju je 380 milijuna kuna, a danas su potpisani ugovori vrijedni 18,5 milijuna kuna.

U ime potpisnika ugovora zahvalu su uputili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Trogira Ante Stipčić. Kolar, iznimno zadovoljan potpisivanjem ugovora vrijednih 8,3 milijuna kuna, što je i najveća svota među današnjim ugovorima, podsjetio je kako je nedavno u Banskim dvorima potpisao ugovor za povlačenje sredstava iz EU fondova vezan uz dnevne bolnice, te poručio: “Zahvala svima i nadam se da se uskoro ponovno vidimo”.

Stipčić je pak istaknuo da projekte koji će biti realizirani novcem iz ovih ugovora lokalna samouprava sa svojim sredstvima ne bi mogla realizirati u idućih 20 godina.

Komentiraj