U crkvi Svetog Duha u Kotoru potpisana je u utorak Kotorska inicijativa, memorandum o suradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala: Međunarodnog festivala KotorArt iz Crne Gore, Dubrovačkih ljetnih igara iz Hrvatske, Festivala Ljubljana iz Slovenije i Ohridskog ljeta iz Makedonije.

Memorandum o suradnji potpisali su Ratimir Martinović, direktor KotorArta – Don Brankovih dana muzike, Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Europske asocijacije festivala, i Elizabeta Jankulovska, direktorica Ohridskog ljeta).

Cilj potpisivanja Kotorske inicijative je intenzivnije suradnje među festivalima, te otvaranje prostora za realizaciju zajedničkih projekata i programa, razmjenu projekata i iskustava te jačanje kulturne suradnje među državama potpisnicama, rečeno je.

 

  • Potpisivanju sporazuma nazočili su ministar kulture Hrvatske Berislav Šipuš, ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović i sekretar Direktorata za stvaralaštvo u slovenskom Ministarstvu kulture Matjaž Šekoranja.

 

Hrvatski ministar kulture Šipuš naglasio je kako je ovo važan korak za Crnu Goru i Makedoniju koje se približavaju Europskoj uniji obzirom ta su Hrvatska i Slovenija njene članice.

Svaki od ovih umjetničkih festivalskih segmenta podsjeća na ono što Europa već jeste. A to je – Europa je kultura-kultura je Europa. Svi ovi naši festivali i sve naše zemlje koje su se ovde danas okupile, svjedoče činjenicu da mi shvaćamo da je kultura dio nas, svake od ovih nacija, ali i dio Europe, isto tako da je i Europa sama po sebi kultura. Europa treba pokazati svoju kulturu i u najtežim situacijama pa i u ovim sada političko kriznim, rekao je ministar Šipuš.

I crnogorski ministar kulture Goranović istako je značaj potpisivanja Kotorske inicijative, kazavši da ovu inicijativu promatra kao mogućnost prezentacije crnogorske kulturne ponude u susjednim zemljama.

„Posebno me raduje što je ova inicijativa potekla iz Kotora, grada koji simbolizira suživot i dijalog. Očekujemo od svih potpisnika Kotorske inicijative da ubuduće rade na jačanju suradnje i podstiču druge kulturne subjekte da se i oni povedu ovakvim inicijativama, dodao je Goranović.

Nama je ovaj sporazum jako bitan jer se Dubrovnik kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020., Vrlo su važne i konkretne akcije za jednu takvu kandidaturu, a ne samo lijepo sročeni planovi i prijavnice, kako bi se u Dubrovniku događala europska kultura u svojoj subspecijalnosti, rekao je intendant Dubrovačkih ljetnjih igara Mladen Tarbuk.

Komentiraj