Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek vrijednosti 117,5 milijuna kuna, potpisan je u srijedu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje terminala iznosi oko 145 milijuna kuna, pri čemu prihvatljivi troškovi iznose 130 milijuna kuna, a ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava će se sufinancirati 90 posto troškova projekta, odnosno 117,5 milijuna kuna.

Od tog iznosa, 100 milijuna kuna će se osigurati iz kohezijskog fonda EU, a 17,6 milijuna iz državnog proračuna, dok će ostatak prihvatljivih troškova projekta financirati Lučka uprava Osijek putem kredita.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i pomoćnica ravnatelja Lučke uprave Osijek Nada Klepo.

Kako je istaknuo Butković, projekt je od iznimne važnosti za Osijek i Osječko-baranjsku županiju i pozicionirat će Osijek kao jedno od glavnih središta na unutarnjim plovnim putevima.

Butković je naglasio kako Lučka uprava Osijek ima i druge pripremljene projekte, a odnose se na izgradnju i rekonstrukciju južne obale luke u vrijednosti 448 milijuna kuna, zatim izgradnju intermodalne infrastrukture zapadnog dijela luke u iznosu od 385 milijuna kuna, kao i izgradnju sjeverne obale.

“Nakon potpisivanja i osiguravanja financijskih sredstava raspisat će se natječaj za izvođenje radova”, kazao je Butković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je kako je ugovor dio Vladinog projekta “Slavonija, Baranja i Srijem”, kojem je cilj kroz fondove EU doprinijeti razvoju tih područja. Nada se da će se i drugi projekti koje priprema Lučka uprava Osijek također financirati iz europskih fondova.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric je rekao da će u slijedeće četiri i pol godine agencija biti siguran partner Lučkoj upravi Osijek, te izrazio nadu da će bliskom suradnjom uspjeti prevenirati sve moguće izazove na projektu.

“Projekt je velik i zahtjevan, no mislim da smo ga svi zajedno sposobni realizirati u što uspješnijem postotku”, rekao je Petric. Kako je naglasio, ovaj projekt se dodiruje i s projektom vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Osijek, čime se, kako je ustvrdio, na jednom užem području provode projekti vrijednosti oko 800 milijuna kuna.

Projekt će između ostalog obuhvatiti izgradnju obalne građevine dužine 240 metara s dva veza, pristupnu cestu dužine oko 300 metara te željezničke kolosijeke dužine oko 610 metara.

Kako je istaknuto, projektom preseljenja terminala na novu lokaciju želi se spriječiti moguće ekološko zagađenje te smanjiti prometno zagušenje u centru Osijeka, u čijoj se blizini nalazi stari terminal.

Komentiraj