Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su u srijedu u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja, priopćilo je ministarstvo.

“Ovim Sporazumom omogućavamo kvalitetnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite okoliša te rješavanja otvorenih pitanja. Prije svega, riječ je o problemima poput onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i gradnje hidroelektrane Dabar koja bi mogla negativno utjecati na dolinu Neretve i tu očekujemo konkretne pomake. Bosna i Hercegovina je u procesu približavanja i pristupanja Europskoj uniji te će morati usvojiti i provoditi standarde EU-a u području zaštite okoliša u čemu im možemo pomoći svojim iskustvima”, rekao je hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je kako “ovaj čin govori o želji dviju zemalja da blisko surađuju na pitanjima koja su od posebnog interesa za građane obje države”.

“Suradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske u području okoliša traje godinama i svakim danom postaje sve značajnija. Ovo je posebno važno za obje zemlje jer je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU i odmah smo dobili punu podršku Hrvatske, koja je uz to najavila i nesebičnu pomoć u ispunjavanju zahtjevnog pristupnog procesa Europskoj uniji. Sam čin potpisivanja dobit će na vrijednosti ako odmah počnemo sa njegovom implementacijom kroz odlučnu borbu za odgovorno, mudro i održivo upravljanje resursima i životnom sredinom”, izjavio je Šarović.

Dodao je da “potpisivanje Sporazuma treba posebno sagledati u svjetlu izazova nedavno potpisanog Pariškog sporazuma, kao i ispunjavanja UN ciljeva održivog razvoja”.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju ističe kako se sklapanjem ovog Sporazuma stvara međunarodnopravni okvir za daljnji razvoj i jačanje suradnje između dviju država na području zaštite okoliša.

Sporazumom je obuhvaćena suradnja u postupku približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji, razmjeni iskustava u provedbi međunarodnih konvencija i sporazuma u području zaštite okoliša, zaštite klime, zraka, voda i tla, gospodarenja otpadom, gospodarenja i tretmana otpadnih voda, gospodarenja i tretmana kemikalija, očuvanja i zaštite prirode te obrazovanja u području zaštite okoliša.

“Hrvatska i Bosna i Hercegovina sudjelovat će u razmjeni iskustava u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i provedbi zakonodavstva Europske unije, pripremi i realizaciji zajedničkih projekata, razmjeni znanstveno-tehničkih informacija i materijala o istraživanjima i razvojnim aktivnostima, kao i najboljim načinima upravljanja okolišem. Dvije države, također, surađivat će i putem razmjene stručnjaka, zajedničkih organizacija seminara, radionica i sastanaka te ostalih oblika suradnje”, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.