U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan je u ponedjeljak sporazum o sufinanciranju žičare Učke, po kojemu ta županija za ovu godinu daje 220.000 kuna, a dosad uloženih 617.000 kuna ulazi u temeljni kapital tvrtke koja upravlja tim projektom pa ta županija sada ima 37 posto udjela.

Član uprave tvrtke Žičara Učka Željko Kuiš istaknuo je da je, uz Primorsko-goransku i Istarsku županiju, gradove liburnijske rivijere i grad Omišalj, i 170 fizičkih osoba udjelničara u temeljnom kapitalu tvrtke. Planirano je da žičara povezuje Medveju na morskoj obali i plato na 1355 metara nadmorske visine, tek pedesetak metara pod najvišim vrhom Učke Vojakom. Žičara bi trebala biti duga 4695 metara, po čemu bi bila jedna od najduljih tog tipa u Europi. Imala bi pet stupova visokih od 14 do 45 metara i dvije kabine kapaciteta 60 putnika. Putovanje bi trajalo između osam i devet minuta, a mogla bi prevesti 310 putnika na sat, rekao je Kuiš.

Procjenjuje se da su ukupni troškovi gradnje, uključujući pripremu, oko 20 milijuna kuna, a uključuje samu žičaru, pristupne ceste za postajee te objekte uz njih.

Voditelj projekta Mladen Blažević rekao je da je on pokrenut 2008. godine. Dobivena je lokacijska dozvola i izrađena studija utjecaja na okoliš, a u tijeku je odabir konzultanta za prijavu europskim fondovima, dodao je. Prokurist Milorad Stanić rekao je da bi žičara kao turistička atrakcija na razini Arene u Puli ili Postojnske jame mogla produljiti boravak na liburnijskoj rivijeri te povećati prihod od turizma.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je vrijednost tog projekta. Dodao je kako je bitno dobro pripremiti dokumentaciju za prijavu europskim fondovima kako bi se dokazalo da je to projekt koji donosi razvojnu mogućnost za cijeli kraj jer se same žičare u pravilu iz njih teško financiraju.

Komentiraj