Petnaestogodišnji britanski mladić osuđen je u petak na sudu u Londonu na doživotnu kaznu maloljetničkog zatvoru zbog poticanja na terorizam, a minimalno će odslužiti pet godina zatvora, prenose agencije.

Mladić, čiji identitet nije otkriven zbog dobi, u srpnju je priznao je da je putem e-maila 18-godišnjem Australcu poslao oko 3000 poruka kako bi ga nagovorio da izvrši napad u Melbourneu na paradi tijekom proslave Anzaca, dana kojim Australija obilježava zahvalnost vojnicima palim u svim ratovima, a posebno na Galipolju. U to je vrijeme imao 14 godina i najmlađa je osoba na svijetu koja je osuđena za kazneno dijelo povezano s terorizmom.

Tijekom devet dana u ožujku, mladić iz Blackburna, na sjeveru Engleske, u tim je šifriranim porukama nagovarao 18-godišnjaka da napadne policajca, a nakon što su pisma presretnuta, u Melbourneu je pokrenuta policijska operacija velikih razmjera tijekom koje je uhićeno pet tinejdžera koji su planirali napad u stilu Islamske države.

Detektivi su u telefonu mladog Britanca pronašli gomile jezivih slika, a na zaslonu je bila fotografija džihadista IS-a. Australcu je predložio da upadne u nečiju kuću i stekne “iskustvo prvog odsijecanja glave”. Postoje dokazi i da je pretraživao internet kako bi pronašao upute o izradi eksploziva i detonatora. Dvojica mladića su razmjenjivala i fotografije hladnog oružja, uključujući i repliku noža korištenog u filmovima o Rambu. Britanac je u poruci napisao da ima dršku koja je “savršena za probadanje grla”.

“Ljudi će biti šokirani presudom zbog dobi tog dječaka. To nam, međutim, ne bi smjelo odvratiti pažnju od užasa koji je planirao”, kazao je Tony Mole iz protuterorističke jedinice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.