Američki državni tajnik John Kerry je u petak zatražio od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova da poduzme korake kako bi Damask, saveznik Moskve, poštivao sve slabije primirje na snazi u Siriji od kraja veljače, naveo je State Department.

Američki ministar je govorio s ruskim šefom diplomacije telefonom i izrazio mu duboku zabrinutost  Washingtona prijetnjama koje ugrožavaju rimirje i naglasio sve veću potrebu da režim Bashara al-Assada prekine kršenja primirja, rekao je glasnogovornik američke diplomacije John Kirby.

Američki prijekori stižu u trenutku kada žestoki sukobi bacaju tamnu sjenu na neizravne pregovore između sirijskog režima i oporbe koji su ovog tjedna nastavljeni u Ženevi. Sjedinjene Države, koje su uz Moskvu pokretači primirja, već su izrazile duboku zabrinutost  ofenzivom sirijskih oružanih snaga blizu Alepa.

Kerry i Lavrov, koji predstavljaju jedini gotovo svakodnevni kanal diplomatske komunikacije između Sjedinjenih Država i Rusije, potvrdili su važnost očuvanja i učvršćenja primirja i zatražili od svih strana poštivanje prekida vatre. Kirby je rekao da su se dvije sile složile da Washington upotrijebi svoj upliv na oporbene skupine, a Moskva će pokušati utjecati na sirijski režim.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.