Europska unija oprezno se sprema ovaj mjesec ublažiti sankcije Bjelorusiji, objavili su EU-ovi izvori u petak, dva dana prije održavanja predsjedničkih izbora u toj istočnoeuropskoj državi.

Bjelorusiju često nazivaju posljednjom euorpskom diktaturom, no odnosi između EU-a i Minska zatoplili su nakon što je Bjelorusija oslobodila političke zatvorenike i započela pregovore o ukidanju viza, te nakon doprinosa te zemlje rješavanju ukrajinske krize.

Vlade EU-a načelno su se složile o suspenziji većine sankcija uvedenih Bjelorusiji, u početnom razdoblju koje će trajati četiri mjeseca, rekao je izvor blizak EU-u. Odluka bi se trebala realizirati do kraja listopada, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.
Restriktivne mjere Bjelorusiji uvedene su zbog utamničenja disidenata, zbog kršenja ljudskih prava i nepostojanja demokratskih i pravosudnih reforma u zemlji.
Embargo na oružje uveden protiv Bjelorusije restriktivna je mjera koja ostaje na snazi, kazao je neimenovani izvor te dodao da će se uspostaviti mehanizam kojim će se zajamčiti da se, u slučaju pogoršanja situacije u zemlji, bilo koja sankcija može uvesti ponovno.
U Bjelorusiji se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, a očekuje se pobjeda aktualnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već više od dvadeset godina.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.