POSLJEDNJA SJEDNICA VLADE Milanović : “Bili smo narodna i građanska Vlada”

Tehnički premijer Zorana Milanović na posljednjoj je sjednici svoje Vlade zahvalio svim ministrima i građanima koji su podržavali rad Vlade te kazao kako sva postignuća u protekle četiri godine govore da su bili narodna Vlada koja budućoj Vladi ostavlja državu u puno boljem stanju od onoga koji su oni zatekli 2011. godine.
Usporedio je stanje koje je u Hrvatskoj zatekla njegova vlada s  avionom koji je bio s praznim kokpitom i izvan kontrole, “u kojem život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo jako turbulentno i nesigurno”.
“Mi smo tom zrakoplovu vratili letnu konfiguraciju, on je sada na krstarećoj visini i zastavili smo negativne trendove pada i to velikog pada u 2009. i 2010. Zemlja ponovno ima gospodarski rast i ima pozitvne sve parmetre koji uspjeh znače i sve što god pogledate je dobro”, rekao je Milanović dodavši da i jedno od posljednjih izvješća EK govori o tome da je indeks poslovnog povjerenja i očekivanja, odnosno poslovna klima u Hrvatskoj, prva ili druga u Europi.
“Hrvatska je danas bolja”, poručio je Milanović zahvalivši svima koji su ih podržavali te ustvrdio kako im sve to daje za pravo reći da su bili narodna, građanska vlada.
U osvrtu na rad Vlade u protekle četiri godine podsjetio je na, kako je rekao, simboličku, prvu Vladinu odluku kojom je ukinuta institucija javnih ovršitelja jer, ističe Milanović, nije htio dozvoliti da se od ljudske muke radi privatni biznis.
Sve smo radili u cilju zadržavanja standarda ljudi
“Sve drugo što smo radili bilo je u cilju zadržavanja socijalnog i standarda ljudi općenito, koliko je to bilo moguće u uvjetima reduciranog i strogo kontroliranog proračuna od strane Europske komisije već tada, a naročito nakon ulaska u EU”, dodao je Milanović.
Naveo je i donošenje zakona kojim se pomaže dužnicima u švicarskim francima, “krčenje šume propisa”, ukidanje parafiskalnih nameta, te u posljednjoj godini mandata i smanjenje poreza na plaću, kazavši kako zbog svega toga očekuje da će zadnji kvartal prošle godine pokazati “neočekivano visok rast u hrvatskom gospodarstvu”.
Priznaje da je bilo i stvari koje nisu uspjeli napraviti. “U tome su nas zaustavljali oni čije je to legitimno demokratsko pravo. Hjeli smo rasteretiti hrvatske državne financije i osloboditi ih nepodnošljivog pritiska kreditnih obveza, kao onih za autoceste”, navodi Milanović.
Vlada je, objašnjava, htjela usvojiti model koji bi omogućio da Hrvatska u sljedećih 20 godina ne plati još četiri milijarde eura kamata na te autoceste. “Hrvatske auroceste nikada ne bi prestale i nikad neće prestati biti naše, ali, nažalost, tu su otpori bili preveliki”, ustvrdio je.
U prostoru slobodarstva, prava manjina, prava čoveka, kako je rekao, njegova je vlada bila “tvrda i branila prava slabijih, bilo po broju bilo po socijalnom statusu”.
“Branitelje smo također u ovoj teškoj krizi, koju smo zatekli na početku, zaštitili od bilo kakvih daljnjih rezova, za razliku od prethodne vlade. Bilo je teško. Sve to je dio političke borbe u kojoj se katkad, odnosno vrlo često prelazila granica ne samo dobrog ukusa, rekao bih i ljudskosti. Ali onaj koji se bavi i živi politiku na to mora biti spreman”, dodao je.
Na kraju je ponovio kako su bili narodna Vlada. “Birao nas je i podržavao, i ponovno na izborima u velikom broju podržao hrvatski narod, politički narod, svi građani ove zemlje. I nastavit ćemo, vjerujem, svi mi, ja sigurno, raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni. Da to bude, kao što smo to puno puta rekli u kampanji, jedna ljepotica koju ćemo ljubomorno čuvati, ali koja se sebe neće stidjeti i na kojoj će nam zavidjeti. Naša Hrvatska. Hvala vam još jednom od srca i i idemo završiti ovaj posao”, zaključio je svoje obraćanje Milanović uz pljesak ministara.
Po završetku sjednice u novinarsku sobu u Banskim dvorima došao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te novinare počastio bombonjerama, a novinarke i ružama.

Komentiraj