Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Bivši britanski premijer Tony Blair ispričao se u nedjelju za greške počinjene u ratu u Iraku i ulogu koju je taj rat odigrao u rađanju sunitske terorističke skupine Islamske države (IS).

Blair je u interviewu za CNN kazao da postoje “elementi istine” u tvrdnji da je sukob u regiji pridonio uspjehu IS-a na Bliskom istoku.

“Naravno da ne možete reći da oni od nas koji su 2003. maknuli s vlasti Saddama Husseina ne snose odgovornost za stanje u  2015.”, rekao je Blair i također naveo Arapsko proljeće kao čimbenika koji je dao dodatni poticaj eskalaciji nereda. Blair, međutim, ostaje pri uvjerenju da je njegova vlada bila u pravu kada je odlučila maknuti s vlasti iračkog diktatora, ali priznaje da su greške počinjene u poslijeratnim planovima.

O odluci Velike Britanije da se pridruži američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu u invaziji na Irak 2003. mišljenja su u zemlji i dalje podijeljena. Mnogi tvrde da je britanska vlada preuveličavala prijetnju kada je u pitanju bilo Saddamovo oružje za masovno uništenje koje nikada nije pronađeno.

Komentiraj

FOTO:Peter Macdiarmid/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.