Slovenski premijer Miro Cerar razriješio je ravnatelja vladina ureda za komunikacije (Ukom), kako bi ojačao svoju ekipu u kriznim situacijama, nakon što su zadnje afere s Hrvatskom pokazale da na tom području treba iskusnije stručnjake, piše u utorak ljubljanski list “Dnevnik” pozivajući se na neslužbene izvore.

Dosadašnjeg direktora Ukoma Boštjana Lajovica, bivšeg uglednog televizijskog novinara i glavnog PR-ovca više predsjednika i premijera imanovala je ranija vlada Alenke Bratušek.

Zamijenit će ga na jesen Kristina Plavšak Krajnc iz ministarstva kulture, navodi list.

Prema tvrdnjama “Dnevnika”, Lajovičeva smjena nije izravno povezana s nespretnom komunikacijom vlade s medijima nakon što je Slovenija otkazala sudjelovanje na mimohodu hrvatske vojske u Zagrebu, koji je ministrica obrane najprije potvrdila, a onda ju je demantirao ministar vanjskih poslova.

Nema veze ni sa aferom “arbitraža”, navodi list, iako stručnjaci za komunikacije tvrde da postupanje vlade i novinara tom prilikom nije bilo najbolje i najprimjerenije.

Komunikolog Borut Sommeregger izjavio je da se Cerarova vlada trebala ugledati na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja godinu dana nije reagirala na vijesti da joj prisluškuje američkia obavještajna agencija, a ne da o svemu reagira brzopleto i ponekad kontradiktorno.

 

  • “Trebalo je osigurati više vremena za dobivanje pravog tempa i izradu odgovarajuće strategije”, kazao je Kline.

 

Sommeregger kaže da postoji nešto što se zove “diplomacija šutnje” i da je Ljubljana o skandalu morala šutjeti i u međuvremenu s Hrvatskom pregovarati na nižim razinama, kako je to u vrijeme svog skandala s Amerikancima učinila njemačka kancelarka.

“Mi smo za tako nešto nesposobni, pa sada Cerar nije pristao na razgovor s Milanovićem i veze su prekinute iako ćemo na kraju priče morati sjesti za zajednički stol”, kazao je Sommeregger.

“Prije izbijanja skandala morali smo se dogovoriti sa hrvatskom stranom da se arbitražna presuda objavi poslije izbora u Hrvatskoj, tako bi skandal bio izbjegnut”, ocjena je Sommereggera koji smatra da bi takav rasplet odgovarao i Europskoj uniji.

Njegovo stajalište podupire i istaknuti slovenski stručnjak za komuniciranje i marketing i predavač na Fakultetu političkih znanosti dr. Miro Kline.

Ona smatra da je od Cerara teško očekivati bolju i uigraniju ekipu kad je riječ o komuniciranju u kriznim situacijama jer je vlada većinom sastavljena od kabinetskih ljudi i sveučilišnih profesora, nevještih u takvim situacijama, pa bi vladu u tom pogledu trebalo okrijepiti kadrovski i materijalno.

“Naš informacijski sustav trebao bi djelovati savršeno, a to nije slučaj”, kazao je Kline, dodavši da se slovenski dužnosnici na početkuu nisu trebali izjašnjavati jesu li objavljene tajne snimke razgovora slovenskih diplomata i dužnosnika MVP-a autentične ili ne jer “za priznanje uvijek ima dovoljno vremena”.

“Trebalo je osigurati više vremena za dobivanje pravog tempa i izradu odgovarajuće strategije”, kazao je Kline.

Njegov kolega, dr. Brane Gruban smatra da slovenska vlada u toj iznenadnoj situaciji nije loše reagirala, ali da je kroz svoj izjave više morala upozoravati na “špijunsku” stranu skandala te upozoravati međunarondu zajednicu da bi to moglo destabilizirati stanje u regiji i da Hrvatska prisluškuje prijateljsku državu.

Komentiraj