Vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) donijela je, reagirajući na događaje u novogodišnjoj noći u Koelnu, na svojoj dvodnevnoj sjednici stranačkog vrha u Mainzu, čitav niz mjera koje bi trebale olakšati protjerivanje stranaca i izbjeglica koji su prekršili zakon, priopćeno je u subotu u Mainzu.

„To što se dogodilo u novogodišnjoj noći su odvratna kriminalna djela koja iziskuju odgovarajuće odgovore“, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel nakon dvodnevnog sastanka vrhovništva stranke u Mainzu.
Ona je objasnila kako su najavljene promjene zakona „u interesu građana, ali i u interesu izbjeglica“ koje su posljednjih mjeseci došle u Njemačku.
U tzv. „Objavi iz Mainza“ vrh CDU-a najavljuje zakonske promjene koje bi trebale olakšati protjerivanje izbjeglica koje su prekršile zakon. Tako će prekid postupka ispitivanja mogućnost stjecanja političkog azila nastupiti već i kod uvjetne zatvorske kazne.
Do sada je podnositelj zahtjeva za azilom morao biti osuđen najmanje na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine prije nego što mu je oduzeto pravo boravka u Njemačkoj.
Ova mjera je usmjerena prije svega protiv serijskih počinitelja koji nakon sitnijih kaznenih djela, poput džeparenja, u pravilu nakon nekoliko dana boravka u istražnom zatvoru izlaze na slobodu.
U novogodišnjoj noći je u Koelnu ali i drugim njemačkim gradovima došlo do masovnog seksualnog napastovanja i pljački žena, a kako se kasnije uspostavilo kod počinitelja se većinom radi o izbjeglicama.
Vrh CDU traži i smanjivanje priljeva izbjeglica

Računa se da će, na pritisak bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), Njemačka uskoro kao zemlje sigurnog porijekla proglasiti i Maroko i Alžir, zemlje čiji državljani posebno upadaju u oči u kriminalnim statistikama. Proglašenje neke zemlje sigurnom olakšava protjerivanje njihovih državljana.
Osim olakšanog protjerivanja CDU će se založiti i za mogućnost provjere osoba koje policija može pokrenuti i kada za to ne postoji očit razlog.
Vrh CDU-a zbog „pojačane zabrinutosti među građanima“ također traži smanjenje broja izbjeglica.
„Nastavak ovakvog priljeva izbjeglica bi na dulje staze prekoračio granice izdržljivosti za društvo i državu, pa čak Njemačku“, stoji u „Objavi iz Mainza“. Kancelarka Merkel je izjavila kako se „punom parom“ radi na provođenju mjera koje bi rezultirale smanjenjem broja izbjeglica.
Njemački tjednik Der Spiegel javlja, pozivajući se na vladine izvore, kako njemačka vlada i u 2016. računa sa sličnim priljevom izbjeglica kao i u 2015., kada je u Njemačku službeno ušlo 1,1 milijuna izbjeglica.
Predsjedništvo CDU-a je nakon sastanka izrazilo optimizam glede dogovora oko provedbe planova o pooštrenju zakona s manjim partnerom u koalicijskoj vladi Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD).
Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel založio se u petak također za uvođenje pojačanih mjera koje bi pridonijele olakšanom protjerivanju podnositelja zahtjeva za azilom koji su prekršili zakon.  Gabirel je onim zemljama koje ne budu surađivale u prihvaćanju svojih protjeranih državljana zaprijetio smanjenjem sredstava u sklopu programa pomoći zemljama u razvoju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.