Na dočeku broda Obalne straže Hrvatske ratne mornarice (HRM) u splitskoj vojnoj luci Lori u četvrtak je istaknuto je kako je posada broda tijekom tromjesečnog sudjelovanja u operaciji pomaganja migrantima i izbjeglicama u Sredozemnome moru povremeno bila i u teškim situacijama, ali je reagirala profesionalno i humano.

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović rekao je kako pripadnicima hrvatskog kontingenta u toj operaciji na Sredozemlju nije bilo lako jer je riječ o specifičnoj zadaći koja zahtijeva napore svih njih.

„U nekoliko navrata našli su se u izuzetno teškim situacijama kada je, uz nepovoljne vremenske prilike, na moru trebalo reagirati visoko profesionalno u vrlo kratkom vremenu“, istaknuo je Stipanović na dočeku broda „Andrija Mohorovičić“ u vojnoj luci Lori. Podsjetio je kako je članovima posade broda prije polaska u operaciju Europske unije „Triton“ osobno rekao da budu profesionalci, ali i ljudi, i pokažu humanost jer su na Sredozemnome moru posljednja nada izbjeglicama kojima je potrebna pomoć.

  • Kao primjer humanog ponašanja pripadnika hrvatskog kontingenta u toj operaciji Stipanović je istaknuo slučajeve kada su se na brodu „Andrija Mohorovičić“ našle i trudnice kojima je pružena pomoć.

Zapovjednik hrvatskog kontingenta u operaciji „Triton“, kapetan korvete Vlade Zoko istaknuo je kako je tijekom operacije bilo i rizika.

„Nije bilo uporabe vatrenog oružja iako je, sukladno obavještajnim podatcima, bilo i rizika u provedbi operacije. Međutim, brod  ‘Andrija Mohorovičić’ raspolagao je s dovoljnom vatrenom moći i snagom da se odupre bilo kakvom napadu, a posada je tijekom pripreme obučena i uvježbana za provedbu sigurnosti broda u svim uvjetima“, rekao je Zoko.

Spomenuo je operaciju 24 milje udaljenu od libijske obale, između Libije i Tunisa, gdje su pripadnici hrvatskog kontingenta imali i pomoć snaga Europske unije koje sudjeluju u operaciji „Triton“ tako da su cijelo vrijeme posada i ukrcani migranti bili sigurni.

„Posada je držala 24-satnu stražu i zajedno s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova pregledali smo svakog migranta kojeg smo ukrcali na brod i koje smo vozili 100, 200 ili 350 milja od trenutka spašavanja“, objasnio je Zoko.

Zapovjednik broda „Andrija Mohorovičić“, poručnik bojnog broda Stjepan Giljović istaknuo je kako je bilo slučajeva da su članovi posade broda spašavajući život migranata doveli u pitanje vlastitu sigurnost. Objasnio je kako su od ukrcanih migranata na brodu dobivali i dodatne informacije jer operacija „Triton“ uključuje i prikupljanje podataka o krijumčarima ljudi.

  • „Migranti su najčešće bili dehidrirani i u stanju šoka, bez liječničke skrbi i s potrošenim zalihama hrane”, rekao je Giljović i dodao kako je to i njih šokiralo te su im davali vodu i hranu, a zatim je slijedila medicinska skrb.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec istaknuo je kako prije tri mjeseca, prilikom odlaska broda „Andrija Mohorovičić“ nitko nije mogao pretpostaviti razmjere migracijske krize i izbjegličkog vala s kojima će se suočiti naša zemlja.

Također je rekao kako su članovi posade broda „Andrija Mohorovičić“ na Sredozemlju spasili 599 djece među više od 2500 spašenih migranata.

U pisanome materijalu u povodu povratka broda „Andrija Mohorovičić“ u luku Loru navodi se kako je taj brod bio angažiran u ophodnjama uglavnom južnim dijelom Jonskog mora, 200 nautičkih milja od obale Sicilije.

„Nažalost, tijekom operacije na plovilima s migrantima pronašli smo i dvoje umrlih mladih ljudi“, navodi se u materijalu.

Komentiraj