Papa Franjo je pozvao svećenike da se ne mire s nasiljem i s korupcijom, na misi na stadionu u Moreliji, u saveznoj državi Michoacanu, uporištu krijumčara droge u Meksiku.

“Kakvo iskušenje može doći iz sredina u kojima nerijetko prevladavaju nasilje, korupcija, krijumčarenje droge, prijezir prema dostojanstvu osobe, ravnodušnost prema patnji i nesigurnost? Pred kakvo nas iskušenje stavlja takva stvarnost koja je, čini se, postala neuklonjiv sustav? Mislim da ga možemo opisati kao ravnodušnost”, ocijenio je Papa pred više desetaka tisuća svećenika, redovnica i bogoslova.

“Ravnodušnost je jedno od sotoninih najdražih oružja! Ravnodušnost koja nas koči i ne samo da nas plaši, nego čini da se povlačimo u naše sakristije i u našu prividnu sigurnost. Ravnodušnost koja ne samo da nas sprječava da predvidimo namjere, nego nas sprječava da preuzmemo rizik i mijenjamo stvari”, rekao je u toj saveznoj državi u kojoj velik utjecaj imaju narkokarteli koji se nerijetko nazivaju katoličkima.

Meksiko je među najopasnijim zemljama svijeta, u kojoj je od 2006. ubijeno 40 ubijenih svećenika i bogoslova. Michoacan i susjedna država Guerrero su najopasniji za svećenike.

Katolička crkva u Meksiku je druga u svijetu po broju vjernika, s gotovo 100 milijuna vjernika, ali njezina moćna hijerarhija neskladna je i elitistička, premda se njezin velik dio zauzima za siromašne.

Sveti Otac se poslije mise na stadionu u Moreliji u istom gradu treba sastati s 85.000 mladih.

Komentiraj

FOTO:/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.