Sudska porota u američkoj saveznoj državi Colorado poštedjela je Jamesa Holmesa (27) smrtne kazne zbog ubojstva 12 osoba na kino projekciji filma o Batmanu 2012. godine. Holmes će služiti doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja.

Holmesova obrana je tvrdila kako je bivši student neuroznanosti u vrijeme oružanog napada na kino dvoranu bio lud. Porota se složila s tužiteljstvom kako je Holmes, iako mentalno bolestan, bio odgovoran za svoje postupke.

Porota nije došla do jednoglasne odluke o smrtnoj kazni, a nedostatak sporazuma znači kako će Holmes služiti doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Jedan je porotnik kasnije rekao za NBC kako su dva člana porote bila nesigurna u odluci o smrtnoj kazni, te kako joj se jedan član porote izričito protivio na temelju mentalnih bolesti.

Porota je bila sastavljena od devet žena i tri muškarca, a presuda je pročitana u petak. Na čitanju presude majka optuženog jecala je u suzama. Ashley Moser, čija je šestogodišnja kćer ubijena u napadu, a koja je i sama ostala paralizirana, odmahnula je glavom.

“I dalje misli da je smrt pravda za ono što je ovaj momak učinio, ali sustav je rekao suprotno. Poštujem tu odluku i ishod”, rekao je okružni odvjetnik George Brauchler.

Suđenje je trajalo tri mjeseca, a Holmes je odbio svjedočiti u svoju obranu i nije izrazio žaljenje.

Povučen i sramežljiv

Ubojica James Holmes prije napada je smatran mirnim mladićem. Na Sveučilištu u Denveru radio je na doktoratu u neuroznanosti, iako se pretpostavlja da je namjerava odustati od studija.

“U osnovi je bio društveno nespretan, ali ne do te mjere da bi netko posumnjao da će počiniti masovno ubojstvo ili bilo kakav zločin”, rekla je kolegica sa Sveučilišta.

FBI je rekao kako Holmes nije imao veliki ppolicijski dosje – jednom je 2011. godine dobio kaznu zbog prebrze vožnje, te nije ni na koji način bio povezan s terorizmom.

Tužiteljstvo je tijekom suđenja otkrilo kako je Holmes tijekom napada na kino slušao glasnu techno glazbu kako bi ‘utišao krikove’ svojih žrtava.

Ubojstva u kinu

Holmes je 20. stpnja 2012. godine upao na kino projekciju gilma ‘Batman: Dark Knight Rises’. Bio je naoružan puškom, sačmaricom i pištoljem. U dvoranu je bacio suzavac i pucao na sve one koji su pokušali pobjeći.

Na glavi je imao kacigu i plinsku masku, a na sebi pancirku. U napadu je ubijeno 12 osoba, a još ih je 70 ranjeno. Pokolj se dogodio u Aurori na zapadu SAD-a.

Uspoređivan je s likom zlog Jokera iz Batmana i pokolj je počinio odjeven kao taj lik.

Tužitelj je tvrdio kako je Holmes napad dugo planirao, gomilajući oružje mjesecima. U vlastiti je stan postavio smrtonosne zamke u slučaju da netko pokuša provaliti ili ući.

Njegovi su roditelji inzistirali na tome kako njihov sin nije čudovište, već pati od teške duševne bolesti.

Komentiraj

FOTO:EPA/RJ SANGOSTI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.