Mađarska je pozvala austrijskog veleposlanika nakon što je austrijski kancelar usporedio politiku svojega susjeda prema migrantima s nacističkim deportacijama u intervjuu u tjedniku objavljenom u subotu.

Poziv je jačanje sukoba riječima između dviju zemalja dok se Europa muči da postigne zajedničko stajalište o poplavi migranata i izbjeglica koji traže utočište u njoj pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku.

 

  • U intervjuu za tjednik Der Spiegel austrijski kancelar Werner Faymann rekao je da je mađarska odluka da se kaže izbjeglicama da vlak u koji su ulazili ide za Budimpeštu a zapravo je išao u izbjeglički logor podsjeća “na najmračnija poglavlja povijesti našega kontinenta”.

 

U priopćenju je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako je pozvalo austrijskog veleposlanika u ministarstvo u ponedjeljak u reakciji na kancelarove riječi.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je mađarskoj novinskoj agenciji MTI da te riječi “nisu dostojne jednog europskog čelnika 21. stoljeća”.

Szijjarto je rekao kako Faymann već tjednima vodi “kampanju laži” protiv Mađarske. Optužio je Faymanna da otežava pronalaženje zajedničkog europskog rješenja za migrantsku krizu “dajući neodgovorne izjave koje stvaraju obmane i neopravdane snove kod ekonomskih imigranata”.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.