Guverner američke savezne države Georgije Nathan Deal stavio je veto na vjerski zakon, nakon pritiska velikih svjetskih kompanije. Da je izglasan, zakon bi omogućavao vjerskim organizacijama da odbiju usluge homoseksualcima i transrodnim osobama, prenose američki mediji.

Velike kompanije poput Disneyja, NFL-a i Coca-Cole zaprijetile su kako će se povući iz države izglasa li se zakon. Zakonu se usprotivila i televizijska kuća AMC, koja je zaprijetila da će prestati snimati popularnu seriju ‘The Walking Dead’ u Georgiji prođe li ovaj zakon. Disney je zaprijetio obustavom snimanja u državi, a NFL je zaprijetio oduzimanjem mogućnosti domaćinstva Super Bowla u budućnosti.

“Ne vjerujem kako trebao uvesti diskriminaciju protiv bilo koga kako bi zaštitili vjerske zajednice u Georgiji”, rekao je Deal.

Republikanski zakonodavci poručili su da bi zakon zaštitio vjernike koji smatraju da pružanje usluga homosekusalnim i transrodnim osobama krši njihova vjerovanja. Zakon bi zaštitio svećenike koji odbijaju vjenčati istospolne parove.

Protivnici zakona kažu da bi se njegovim izglasavanjem legalizirala diskriminacije i poništili propisi koji štite homoseksualne i transrodne osobe.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.