Hrvatska praizvedba mjuzikla Richarda Rodgersa i  Oscara Hammersteina “Moje pjesme, moji snovi” u režiji Nine Kleflin, održat će se u petak, 29. travnja u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Popularni mjuzikl nastao je prema knjizi Howarda Lindsaya i Russela Crousea napisanoj po memoarima “Pjevači obitelji Trapp” Marie Auguste Trapp, a svjetsku je praizvedbu imao u broadwayskom kazalištu Lunt-Fontanne 16. studenoga 1959. godine.

“Tema je ove predstave, koja će se možda ponekad učiniti staromodnom, ljubav koja se isplati, kao i brak. Odnos između muškarca i žene nešto je najljepše na svijetu, a dijete najsvetije što se čovjeku može dogoditi”, kazala je redateljica Kleflin, kojoj je ovo jedanaesta predstava koju postavlja u osječkom HNK-u.

Obitelj je još uvijek velika karika u društvu. Čini mi se kako je bilo hrabro progovoriti o njima na sceni na jedan moderan način, a da pri tom sve te starinske vrijednosti ostanu temeljne, dodala je Kleflin.

U glavnoj ulozi Marie Rainer izmjenjivat će se Ivana Medić i Danijela Pintarić, kapetana Georga von Trappa utjelovljuju Vladimir Tintor i Duško Modrinić, a izvedbom će dirigirati Mladen Tutavac i Filip Pavišić.

U dogovoru s intendantom Šnajderom dirignet Mladen Tutavac na premijeru je pozvao jednog od potomaka obitelji von Trapp, Johannesa, koji živi u SAD-u. Kako on nije mogao doći, poziv je prenio na svoju nećakinju Elisabeth, kćer svojega polubrata Wernera koji je u ovom mjuziklu prikazan u liku dječaka Kurta.

“Elisabeth von Trapp je koncertna pjevačica koja nastupa u velikim koncertnim i opernim kućama izvodeći popularne songove iz mjuzikla ‘Moje pjesme, moji snovi’, kao i iz drugih mjuzikala. Ona je prihvatila naš poziv i trebala bi doći predstavu pogledati u rujnu, a nadamo se kako ćemo tada imati prilike čuti i njezin lijepi glas“, rekao je Tutavac.

Scenograf predstave je Osman Arslanagić, kostimografiju je osmislila Marija Šarić-Ban, a koregorafiju Dejan Jakovljević. Tekst i songove preveli su Ivan Mokrović i Dražen Bratulić.

Komentiraj