Vodeća slovenska književna nagrada za roman godine dodijeljena je ove godine piscu Andreju Skubicu za djelo “Samo dođi kući”, u kojoj se obuhvatio aktualne društvene teme vezane uz postojanje tajkuna u gospodarstvu i politici.

Priča o ljubljanskom odvjetniku Leonu koji se pobuni protiv utjecajnih i moćnih tajkuna, u kojoj se miješaju i elementi kriminalističkog romana i ljubavne romanse, žiriju se učinila najuvjerljivijim i najaktualnijim tekstom u konkurenciji 30 romana iz lanjske produkcije te mu je pripala nagrada “Kresnik” od 5000 eura.

Izraz “tajkun” u Sloveniji je prihvaćen kao definicija za čovjeka koji se obogatio u privatizaciji tek 2009. godine, kad je tadašnji predsjednik vlade Janez Janša u parlamentu, kao opasnog “tajkuna” koji napada njegovu vladu, označio tadašnjeg direktora Pivovarne Laško (PL) i vlasnika lista “Delo” Boška Šrota, dok se do tada u publicistici izraz koristio samo kod opisa privatizacijskih fenomena u drugim tranzicijskim zemljama.

“Činilo mi se zanimljivim obraditi temu koju kolege književnici obično izbjegavaju, a o kojoj svaki dan čitamo u novinama”, kazao je Skubic nakon dodjele prestižnog priznanja za svoj roman o tajkunima.

[quote_box_center]

  • Priča o ljubljanskom odvjetniku Leonu koji se pobuni protiv utjecajnih i moćnih tajkuna, u kojoj se miješaju i elementi kriminalističkog romana i ljubavne romanse,

[/quote_box_center]

Dodao je kako je glavni lik u romanu Leon “buntovnik s razlogom”, odnosno čovjek koji se pobunio protiv kriminala, o čemu su svi spremni raspravljati na anonimnim internetnim forumima, ali ostaju pasivni kad nešto treba napraviti.

Za razliku od prošle godine, kad je žiri “Kresnika” glavnu nagradu dao mlađem piscu i njegovu romanu o seksualnim problemima muškarca kojemu je utvrđen rak testisa, zbog kojega mora biti operiran, ove je godine prednost dana aktualnijoj društvenoj i političkoj temi, odnosno korupciji u političkim krugovima, problemima privatizacije putem visokih kredita koje su državne banke davale tajkunima te njihovim problemima nakon što je nastupila globalna gospodarska kriza.

 

Tako su izvan fokusa žirija ostali neki radovi s naglaskom na psihološkim temama ili djela smještena u eterične ambijente. Tako u užu konkurenciju za nagradu nije ušao niti inače zanimljiv roman “Kameno sjeme”, prozni prvijenac spisateljice i prevoditeljice Veronika Simoniti. Radnja romana situirana je na imaginarnom jadranskom otoku, a u njoj se isprepliću intimne priče obitelji slovenskih turista koji su tamo došli na ljetovanje i domaćih stanovnika na otoku.

Komentiraj