Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu 10. listopada, objavio je Kremlj u utorak dok zemlje nastoje popraviti veze narušene turskim rušenjem ruskoga borbenog zrakoplova prošle godine.

Posjet Turskoj bit će prvi Putinov posjet nakon što je srušen ruski zrakoplov na sirijskoj granici u studenome 2015. u incidentu koji je Kremlj nazvao “planiranom provokacijom”.

Putin je nakon incidenta Turskoj nametnuo sankcije i pokrenuo silovit rat riječima. Međutim, u neočekivanom obratu u lipnju Putin je prihvatio pismo u kojemu Erdogan izražava žaljenje zbog incidenta.

Erdoganov glasnogovornik u utorak je rekao da bi turski predsjednik mogao Moskvi iznijeti plan za oživljavanje prekida vatre u Siriji pošto je primirje dogovoreno između Moskve i Washingtona propalo.

Rusija i Turska su na suprotnim stranama u sirijskome konfliktu jer Ankara podupire pobunjenike koji žele svrgnuti Bašara al Asada, a Moskva je glavni saveznik Damaska.

Kriza u odnosima s Moskvom nanijela je udarac turskome turizmu, jer je dolazak ruskih turista u hotele na sredozemnoj obali drastično pao.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.