Filmom “Bogovi” Lukasza Palkowskog zagrebačko kino Tuškanac u četvrtak počinje s novim programom, Poljske filmske večeri, u okviru kojih će sustavno predstavljati suvremeni poljski film.

Program će se održavati jednom mjesečno, a ostvaruje se u suradnji s poljskom udrugom Mikolaj Kopernik, koja promiče i popularizira poljsku kulturu.
Po riječima Barbare Kryżan-Stanojević, predsjednice te udruge, njihova je zamisao upoznati hrvatske gledatelje s najnovijim radovima mladih redatelja koji se uvelike prikazuju na najpoznatijim filmskim festivalima.
Poljski film odavno je dio svjetske povijesti filma, za što su zaslužni filmovi Andrzeja Wajde, Romana Polańskog, Agnieszke Holland, Krzysztofa Zanussija, Krzysztofa Kieslowskog,  a tu dugu tradiciju nastavljaju i novi autori.
Početkom devedesetih filmska proizvodnja u Poljskoj prestala je biti isključivo državna djelatnost, počeli se pojavljivati prvi privatni producenti koji je već desetak godina oko trideset, a toliko se dugometražnih filmova i snimi u jednoj godini.
Prvi film tuškanačkog programa je biografska priča o poljskom kardiokirurgu Zbigniewu Religi koji je 1985. napravio prvu uspješnu transplantaciju srca u Poljskoj. Film prati njegov život i karijeru te borbu s komunističkom birokracijom i rivalstvom kolega na putu do uspjeha.
Na festivalu u Gdynji film proglašen je najbolji u 2014. godini,  a glavni glumac Tomasz Kot osvojio je na poljskim filmskim nagradama nagradu Orao za najbolju glavnu mušku ulogu. Tijekom ove godine vidjelo ga je više od dva milijuna gledatelja.

Komentiraj