Poljska premijerka Beata Szydlo u petak je kazala da je uznemirena potporom koju neke europske zemlje iskazuju prema projektu plinovoda s Rusijom, upozorivši da se ta politika protivi sankcijama Europske unije Moskvi.

Ruski energetski div Gazprom i europski partneri potpisali su prošle godine dioničarski sporazum Sjeverni tok 2, čime bi  se udvostručila količina plina koji se preko Baltičkog mora direktno iz Rusije dostavlja u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu rutu preko Ukrajine.

Zemlje EU-a su oko tog projekta podijeljene. Baltičke države i istočnoeuropske zemlje, poput Poljske, odlučno se protive dok ga Njemačka zagovara.

“Potpora tom političkom projektu nije kompatibilna politici zajedničkih sankcija protiv Rusije”, kazala je Szydlo u govoru u Zakladi Koerber u Berlinu nakon razgovora s kancelarkom Angelom Merkel.

Prema njezinim riječima, jedna od posljedica bi bilo slabljenje proeuropskih reformi u Ukrajini.

“Uznemireni smo i zabrinuti zbog potpore nekih europskih zemalja projektu Sjeverni tok 2”, kazala je premijerka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.