Poljski senat, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslawa Kaczynskog (PiS), odobrio je u četrvtak sporni zakon o javnim medijima unatoč međunarodnim prosvjedima.

U srijedu je taj zakon izglasao donji dom. Novi tekst jamči konzervativcima kontrolu medija.

Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća.

Odsad je ministar financija nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija¸, koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Neke medijske organizacije poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su “ogorčenje” tim zakonom koji se “uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija”, navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije.

Generalna direktorica UER/EBU Ingrid Deltenre je u četvrtak pozvala senat i predsjednika Andrzeja Dudu da ne odobre taj zakon.

“Za zaštitu integriteta i neovisnosti javnih medija, simbola slobodne i demokratske zemlje, tražimo od vas da ne provedete te mjere u zakon, napisala je Deltenre u priopćenju.

Komentiraj