Poljska premijerka Beata Szydlo u petak je izjavila da njezina vlada “neće nikada popustiti ultimatumu” Europske komisije, nekoliko dana prije nego što ta institucija uputi svojevrsno upozorenje Varšavi.

Premijerka Szydlo u emotivnom je istupu pred zastupnicima, koji je pozdravljen velikim aplauzom, pozvala parlament da “solidarno odgovori na napade na Poljsku”.

“Nema Poljska problem s reputacijom, problem ima Europska komisija”, rekla je. Oporba pak optužuje Szydlo i njezinu vladu da provociraju nepotrebni sukob s Europskom komisijom.

“Poljska se zbog vas srami, oskvrnuli ste ustav”, poručio je šef glavne oporbene stranke, Građanske platforme, Grzegorz Schetyna.

Europska komisija trebala bi u ponedjeljak poslati Poljskoj formalne kritike zbog nepoštivanja vladavine prava ako do tog dana  ne bude “znatnog napretka” u rješavanju ustavne krize, odnosno u rješavanju primjedbi koje je iznijela EK.

“Samo mogu reći da je u Europskoj komisiji sve više onih koji Europsku uniju žele uništiti, odnosno onih koji joj ne žele omogućiti nastavak razvoja”, rekla je Szydlo.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.