Poljski ministar vanjskih poslova pozvao je u nedjelju njemačkog veleposlanika na sastanak zbog “protupoljskih izjava njemačkih političara”, što je najnoviji napad konzervativne poljske vlade na Berlin.

Glasnogovornik ministarstva Artur Dmochowski je izjavio da je njemački veleposlanik Rolf Nikel dobio “pristojan poziv” za sastanak sa šefom diplomacije Witoldom Waszczykowskim u ponedjeljak u podne.

“Ne radi se o jednoj konretnoj izjavi, ima ih prilično”, rekao je on za televizijsku postaju TVN24.

Odnosi Poljske s Njemačkom i Europskom unijom pogoršali suu se otkako je na izborima u listopadu pobijedila stranka Pravo i pravda (PiS), koja zagovara konzervativne katoličke vrijednosti i euroskepticizam.

PiS je spornim zakonima o stavljanju medija pod izravnu vladinu kontrolu te o reformi ustavnog suda izazvao prosvjede i optužbe aktivista za ljudska prava da potkopava demokraciju.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz usporedio je akcije poljske vlade s onima ruskog predsjendika Vladimira Putina u izjavi za njemačke novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

  • Kritikama poljske vlade priključio se i šef zastupničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Voker Kauder, javili su njemački mediji. Kauder je rekao da EU treba uvesti Poljskoj sankcije jer ona, po njegovom mišljenju, gazi osnovne europske vrijednosti. Ako dijalog s Varšavom ne bude dao rezultate, EU bi trebala uvesti gospodarske sankcije, smatra Kauder.

Euuropska komisija će svoj prvi ovogodišnji sastanak u srijedu posvetiti stanju u Poljskoj nakon što je njezina nova vlada izglasala kontroverzne zakone o ustavnom sudu i javnim medijima.

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans uputio je 21. prosinca prošle godine dva pismo poljskim vlastima vladi u kojima ih je pozvao da razmotre promjene spornih zakona.Timmermans je izrazio zabrinutost zbog zakona o medijima prema kojem se imenovanje čelnika u javnim medijima povjerava ministarstvu financija. Drugo pismo odnosi se na promjene zakona o ustavnom sudu, koje će tom tijelu otežati kontrolu ustavnosti zakona koji će se donositi.

Vladavina prava u Poljskoj postala je velikom temom u europskim medijima, a povjerenik Komisije Guenther Oettinger spomenuo je mogućost aktiviranja članka 7 Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Komisija je u ožujku 2014. zbog kritika da nije odgovarajuće reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj, usvojila “okvir za vladavinu prava”, koji se svodi na dijalog sa zemljom članicom kako bi se utvrdilo je li ta zemlja spremna promijeniti sporne zakone i postupke kako bi izbjegla aktiviranje članka 7. Ni taj mehanizam do sada nije korišten.

Očekuje se da će kolegij povjerenika razmijeniti mišljenje o stanju u Poljskoj, ali nije izvjesno da će aktivirati mehanizam iz 2014. koji može, ali ne mora dovesti do primjene članka 7.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.