Konzervativci Jaroslawa Kaczynskog na vlasti u Poljskoj preuzet će nadzor nad javnim medijima povjeravajući ministarstvu financija imenovanje njihovih novih čelnika, sukladno zakonu koji je prihvaćen u srijedu unatoč oštroj kritici više međunarodnih organizacija.

Novi tekst zakona za koji su glasala 232 zastupnika, 152 su bila protiv, a 34 suzdržana, podastrt je zastupnicima tek u ponedjeljak navečer i o njemu se raspravljalo nabrzinu, kao i kod donošenja spornog zakona o reformi ustavnog suda.

Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća.

Odsad je ministarstvo financija nadležno za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Neke medijske organizacije poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su “ogorčenje” tim zakonom koji se “uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija”, navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije.

  • Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans “zatražio je od poljske vlade informaciju” o tom nacrtu zakona, napisao je u srijedu na Twitteru njegov glasnogovornik Margaritis Schinas prije glasovanja.

U pismu poljskom ministarstvu kulture, Društvo europskih novinara poručilo je da je “iskreno zabrinuto” zbog predloženih izmjena.

Ovim izmjenama “javni radio i televizija stavljaju se pod izravnu kontrolu vlade, što uključuje otkaz uglednim novinarima s posla iz političkih razloga i omogućuje sustavno upletanje u uređivačku politiku u korist sadašnje vlade”, navodi to društvo, nevladina organizacija koju priznaju UNESCO i Vijeće Europe.

Stranka Kaczynskog Pravo i pravda navodi da će izmjene omogućiti “racionalizaciju i smanjenje troškova rada javnog radija i televizije te ponovno dostizanje profesionalnih i etičkih standarda nužnih za ostvarenje javne zadaće”.

Oporba drži da je riječ o izravnoj uspostavi kontrole konzervativaca nad tim medijima.

Da bi stupio na snagu, novi zakon treba dobiti odobrenje senata u kojemu većinu imaju stranke Kaczynskog i predsjednika Andrzeja Dude, bliskog stranci Pravo i pravda.

Nova poljska vlast je usto donijela ili pripremila zakone kojima se mijenja rad uprave, policije i državnog odvjetništva koje je dosad bilo neovisno, a ubuduće će ovisiti o ministru pravosuđa.

Komentiraj