Andrzej Duda, konzervativni pravnik koji ima potporu vodeće oporbene stranke Pravo i Zakon (PiS) prisegnuo je u četvrtak na dužnost kao šesti predsjednik Poljske otkako je 1989., srušen komunistički režim.

U inauguracijskom govoru Duda je kazao da Poljska treba ojačati svoja sigurnosna jamstva i povećati prisutnost NATO-a, da zemlji treba prilagodba vanjske politike, ali ne i revolucija.

 

  • Duda je u kampanji obećao i naknade za djecu.

 

 

Obraćajući se zastupnicima oba doma parlamenta Duda je također kazao da će ispuniti data obećanja o povećanju neoporezivog dijela plaće i sniženja dobne granice za umirovljenje.

U svibnju je Duda iznenadio pobijedivši na predsjedničkim izborima Bronislawa Komorowskog koji se natjecao za novi mandat kao kandidat vladajuće stranke Građanska platforma (PO).

Duda je u kampanji obećao i naknade za djecu.

U Poljskoj izvršne ovlasti ima premijer no predsjednik zapovijeda oružanim snagama i sukreira vanjsku politike te ima pravo podnošenja veta na zakone.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.