Euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) postala je prva stranka koja je osvojila apsolutnu većinu u poljskom parlamentu od pada komunizma 1989., pokazali su u utorak službeni izborni rezultati.

PiS, koji vodi Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog poljskog predsjednika Lecha, osvojio je 235 mandata u donjem domu parlamenta Sejmu u kojem sjedi 460 zastupnika, što mu omogućuje da vladu oformi sam, bez koalicijskih partnera.

Uvjerljiva pobjeda te stranke pokazuje da je ta 38-milijunaska zemlja napravila presudan zaokret udesno prema nacionalizmu i nepovjerenju prema Europskoj uniji, što otvara perspektivu mogućih napetosti između Varšave i njezinih ključnih saveznika u Bruxellesu.

 

  • Konzervativni PiS, koji se protivi prihvatu migranata s Bliskog istoka i iz Afrike, obećao je ojačati državni nadzor nad gospodarstvom, oporezovati banke i zaustaviti privatizaciju. Također želi smanjiti propisanu dob za odlazak u mirovinu te poreznim i financijskim poticajima povećati gospodarski rast do razine od pet posto.

 

Dosad vladajuća stranka centra Građanska platforma osvojila je 138 mandata, stranka Kukiz’15 imat će 42 zastupnika, liberalna Nowoczesna 28, a PSL 16.

Dvije stranke lijeve orijentacije nisu prošle izborni prag, što znači da ljevica neće biti zastupljena u parlamentu prvi put od 1989.

Pravo i pravda osigurala je uvjerljivu većinu i u gornjem domu parlamenta Senatu, a ako se zna da je predsjednik države Andrzej Duda u svibnju također izabran kao kandidat PiS-a, jasno je da je ta stranka osigurala praktično svu političku moć u zemlji, iako nije uspjela ostvariti dovoljnu većinu u parlamentu kako bi mogla mijenjati ustav, čemu u prošlosti njezine vlade nisu bile nesklone.

Komentiraj

FOTO: EPA/JACEK TURCZYK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.