Ured poljskog predsjednika u subotu je ocijenio da Europska komisija nije nadležna za pokretanje postupka protiv Poljske zbog njezine pravosudne reforme.

“Komisija pokušava dokazati da je nadležna za pitanja za koja ona to nije”, rekao je Krzysztof Szczerski, šef kabineta predsjednika Andrzeja Dude za poljsku agenciju PAP.

“Svaki sljedeći korak znači da će troškovi biti sve viši za Komisiju i u određenom trenutku bit će neophodno krenuti unatrag”, dodao je.

Europska komisija je u subotu službeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Bruxelles smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudaca, a Varšavi je dala mjesec dana da se očituje.

Između ostaloga, sporna reforma daje ministru pravosuđa pravo da postavlja i otpušta predsjednike nižih sudova, a uvodi se i različita dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca.

Organizacija sudova je u nadležnosti država članica i stoga je Komisijino pokretanje postupka bez temelja, rekao je poljski zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za europske poslove Konrad Szymanski.

Komentiraj

FOTO:EPA/LESZEK SZYMANSKI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.