Poljska će se pridružiti borbi protiv Islamske države (IS), objavio je u srijedu poljski ministar obrane Antoni Macierewicz, ali i dao do znanja da će razina njezinog angažmana ovisiti o NATO-ovom odgovoru na obnovljenu agresivnost Rusije na istočnom boku tog saveza.

Macierewiczova izjava nakon sastanka s američkim ministrom obrane Ashom Carterom u Bruxellesu potvrđuje prijašnje informacije da Poljska želi pojačati nazočnost na Bliskom istoku u nastojanju da saveznike uvjeri da snage NATO-a pomaknu prema istoku.

“Poljska se pridružila aktivnostima, koje su sad ključne, na južnom NATO-ovom boku”, rekao je Macierewicz novinarima.

“Što se tiče pojedinosti… nastavit ćemo o tome raspravljati, osobito s gledišta šireg konteksta NATO-ove situacije, uz nadu da će i SAD i NATO u cjelini poduprijeti Poljsku i druge zemlje na istočnom boku svojom trajnom nazočnošću”, dodao je.

Uzbunjena ruskim pripajanjem ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i potporom oružanim separatistima na istoku Ukrajine, Poljska se nada da će se na summitu NATO-a u srpnju u Varšavi dogovoriti odluka o slanju novih snaga u bivše komunističke istočnoeuropske zemlje.

Komentiraj

FOTO:EPA/RAFAL GUZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.