Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore s predstavnicima proizvođača voća i povrća održao je konferenciju za medije zbog odluke ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da vrati cijene kontrole uvoza voća i povrća na 90 kuna.

“Imamo širu podršku udruga, saveza udruga na nivou Republike Hrvatske i za ovo to je ministar poljoprivrede napravio smatramo da je napravio dobar potez, jer naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi, a kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije”, rekao je Brlošić dodajući kako se cijena morala povećati.

“Nažalost, čim se pojavio pravilnik, premijer Plenković je naredio da se korigira. Morao se korigirati i pravilnik je 90 kuna. Inzistiramo i tražit ćemo da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola”, rekao je.

Brlošić kaže kako su na ovu odluku Vlade utjecali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država. Od premijera Plenkovića traže da već sljedeći tjedan primi proizvođače voća i povrća.

“I dalje stojimo da je Tolušić napravio dobru stvar, nadamo se da će se inzistirati na kontroli i da će se one provoditi. Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne”, rekao je, kako prenosi N1.

Komentiraj