Njemačka kancelarka Angela Merkel uzvratila je u četvrtak na nedavne kritike francuskog premijera u vezi s njezinom politikom prihvata migranata, rekavši da su “teške” riječi zapravo bile za nju “poticajne”.

“Pomalo teške riječi i kritike zapravo me više motiviraju nego ljute”, nasmijala se, odgovarajući na pitanje postavljeno na tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom po završetku susreta francuske i njemačke vlade u Metzu, na istoku Francuske.

Boraveći u izbjegličkom centru u Muenchenu  sredinom veljače, francuski premijer Manuel Valls je kritizirao kancelarkinu migrantsku politiku otvorenih vrata “koja se može opravdavati neko vrijeme”, ali nije “održiva na dulji rok”.

Poslije je donekle ublažio izjavu, opet u Muenchenu, rekavši da je “spremnost njemačkog naroda da prihvati izbjeglice ostavila na njega snažan dojam” te da “iskreno poštuje” njemačku odluku da ih masovno prima, premda “Francuska nije zauzela takvo stajalište”.

Njemačka je lani primila više od 1,1 milijuna migranata, ali nedavni ugovor EU-a i Turske predviđa ubuduće da će se novi migranti koji dolaze u Grčku vraćati u Tursku.

Francusko stajalište je “od početka krize uvijek bilo isto: zaštita vanjske granice, prihvat izbjeglica na temelju prava na azil (…) i istodobno vraćanje migranata koji nemaju uvjete za trajni ostanak na europskom kontinentu”, istaknuo je u četvrtak Hollande.

“Potpuno sam svjestan kakvo je bilo stanje u Njemačkoj: prihvat desetaka i stotina tisuća ljudi i kako je to moglo izgledati”, dodao je u društvu njemačke kancelarke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.