Američki predsjednik rekao je da se nazire slabo svjetlo nade za političko rješenje građanskog rata u Siriji, pošto su Rusija i Iran, zemlje koje daju najveću potporu predsjedniku Assadu, shvatili da su režimu odbrojani dani.

“Mislim da se nazire mogućnost za pronalaženje političkog rješenja u Siriji”, ocijenio je Barack Obama, a prenio je časopis New Yorker čiji je novinar sudjelovao na sastanku novinara u Bijeloj kući.

“Djelomično i zbog toga što su Rusija i Iran svjesni da prilike ne idu na ruku (Bašaru al) Asadu”, rekao je američki predsjednik.

 

  • “Nijedan od ove dvojice mentora nije posebno osjećajan”, kazao je Obama, istaknuvši da ni Moskva ni Teheran nisu posebno dirnuti “humanitarnom katastrofom” u zemlji, ali su svejedno zabrinuti zbog “propasti sirijske države”.

 

“Mislim da to znači da imamo bolje izglede za razgovor nego dosad”, dodao je.

No američki predsjednik nije htio biti pretjerano optimističan glede brzog rješenja. “Mislim da je dijalog sada ozbiljniji nego prije”.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER DOULIERY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.