Bugarski parlament prihvatio je u srijedu ostavku manjinske vlade desnog centra premijera Bojka Borisova otvarajući put mjesecima političke nesigurnosti i vjerojatno prijevremenim izborima početkom 2017.

Borisov je povezao sudbinu svoje vlade s ishodom bugarskih predsjedničkih izbora i dao je ostavku nakon pobjede, u nedjeljnome drugom krugu glasanja, političkog novaka Rumena Radeva, koji se zauzima za poboljšanje veza s Rusijom a podržavali su ga oporbeni socijalisti.

“Zemlja se sada suočava s nekoliko mjeseci političke nesigurnosti s vladom koja neće poduzeti velike političke reforme u međuvremenu”, rekao je analitičar Andrius Tursa.

“Rezultati predsjedničkih izbora u nedjelju pokazali su da društvo želi promjene”, rekao je Borisov u parlamentu. “Izbori zahtijevaju promjenu političke situacije”.

Borisovljev korak naglašava neuspjeh političara da uvjeri glasače kako je ozbiljan u pogledu borbe s korupcijom nakon što je njegova stranka GERB pobijedila socijaliste 2014. Mnogi Bugari također pokazuju sve veće nezadovoljstvo političkim elitama kao i s Europskom unijom, koja se suočava s različitim problemima poput migrantske krize i britanske odluke da napusti blok.

Sve stranke u parlamentu podržale su ostavku vlade.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.