Ukrajinski zastupnici nisu u utorak potvrdili ostavku premijera Arsenija Jacenjuka, niti su imenovali njegova nasljednika, dok u zemlji traje politička kriza koja mjesecima paralizira vladu.

Parlamentarno zasjedanje završeno je početkom večeri i trebalo bi se nastaviti u srijedu ujutro.

Zastupnici su trebali potvrditi ostavku premijera Jacenjuka i imenovati njegova nasljednika, vjerojatno predsjednika parlamenta Volidimira Grojsmana, ali pregovori o sastavu nove vlade zapinju na kandidaturama nekoliko ministara što onemogućuje izglasavanje promjene vlade.

“Odgađamo izglasavanje do srijede ili četvrtka poslijepodne”, rekao je zastupnik predsjedničke stranke Oleksi Gončarenko, koji je precizirao da su sporna ministarstva energije, gospodarstva, zdravlja i kulture.

Ukoliko ne bude pronađeno rješenje do kraja tjedna, predsjednik Petro Porošenko bi mogao narediti prijevremene izbore, upozorio je Gončarenko, prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

Ukrajina je u ponedjeljak počela potragu za novom prozapadnom vladom nakon ostavke Jacenjuka i višemjesečne političke krize koja je blokirala rad vlade.

Jacenjuk je pod pritiskom kritika za neprovođenje obećanih reforma i optužaba da brani interese oligarha, u nedjelju podnio ostavku, a za utorak je bilo najavljeno da je potvrde zastupnici.

Unutarnji problemi Ukrajine dodatno su zakomplicirali njezin put prema većoj integraciji s Europskom unijom iako je visoki izvor u EU rekao da će unatoč nizozemskom referendumu, na kojemu su se građani izjasnili protiv sporazuma EU-Ukrajina, ponuditi Kijevu bezvizni režim.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.