Američki predsjednik Barack Obama ovaj tjedan će izazvati političku buru zaobilaženjem Kongresa svojim novim mjerama o pooštravanju propisa o vatrenom oružju, što će vjerojatno redefinirati što znači biti prodavač oružja i izazvati moguće pravne bitke tijekom njegove posljednje godine na dužnosti.

Dionice proizvođača vatrenog oružja Smith & Wesson Holding Corp. i Sturm Ruger &Co porasle su za razliku od općenitog pada vrijednosti na burzi u ponedjeljak u očekivanju povećanja prodaje oružja, što se već događalo prije kad bi Bijela kuća razmišljala o reformi prodaje oružja.

Obama se u ponedjeljak popodne trebao sastati s glavnom državnom odvjetnicom Lorettom Lynch kako bi razmotrili što može učiniti.
Nezadovoljan nedjelovanjem Kongresa u pogledu nadzora oružja, predsjednik Obama zadnjih mjeseci zatražio je od savjetnika da ispitaju nove načine kako može iskoristiti svoje izvršne ovlasti da bez pristanka Kongresa jednostrano pooštri propise o oružju, osobito nakon masovnih ubojstava koji je izazvao ogorčenost širom zemlje.
Jedna je opcija regulatorna promjena  kojom bi se zatražilo da više trgovaca dobiju licencu, mjera koja bi nametnula više provjera kupaca.
Bijela kuća iznijela je prijedlog o tome pitanju, ali je bila zabrinuta da bi mogao biti sudski osporen te da bi ga bilo teško provesti.
Vatreno oružje je važno pitanje u američkoj politici. Pravo na nošenje oružja štiti američki ustav i Washington se boji i poštuje Nacionalnu udrugu za vatreno oružje, vodeću američku skupinu za pravo na oružje, zbog njezine sposobnosti  da mobilizira vlasnike oružja.
Kongres nije odobrio bilo kakav važniji zakon o nadzoru oružja od 1990-tih.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.