POLITIČKA BLOKADA U ŠPANJOLSKOJ: Sanchez opet nije uspio formirati vladu

0
1
epa05142581 Spanish main opposition Socialist Party (PSOE) leader Pedro Sanchez (L) talks with Ciudadanos (Citizens) party leader Albert Rivera at the Lower House of the Spanish Parliament as part of a round of talks of the socialist leader with several Spanish parties to try to form a government after 20 December's general election, Madrid, Spain, 04 February 2016. The right-wing People's Party won the election but without enough majority to rule on its own. The leader of the second most voted party, Pedro Sanchez, is trying to get enough support from left and right-wing parties to become prime minister. EPA/JAVIER LIZON

Španjolski parlament u petak je i drugi put odbio socijalista Pedra Sancheza za premijera i predloženu novu vladu, pa će četiri najveće stranke 75 dana nakon parlamentarnih izbora nastaviti teške pregovore s ciljem izvlačenja Španjolske iz političke blokade.

Ne dobije li zemlja s 21 posto nezaposlenih novu vladu do 2.svibnja, Španjolci će na nove izbore u lipnju.

Predloženu vladu Sanchezove stranke lijevog centra PSOE i stranke centra Građani, podržao je 131 od 350 zastupnika, što je tek jedan glas više u odnosu na prvi krug u srijedu kada nije uspjela dobiti potporu 176 zastupnika.

Ponovno su se usprotivile najveća Narodna stranka desnog centra tehničkog premijera Mariana Rajoya i treća po snazi Podemos.

“Glasovat ćemo ‘ne’ gospodine Sanchez. Niste znali? Sada ćemo vam to ponovno jasno reći“, rekao je Rajoy u ime svoja 123 zastupnika.  “Glavni razlog je što namjeravate srušiti sve što smo napravili u protekle četiri godine. Želite srušiti reforme koje su spriječile katastrofu koju nam je ostavila vaša stranka 2011.“, dodao je.

Na izborima 20. prosinca pobijedila je Narodna stranka, no sa 123 zastupnika nije dobila potporu ostalih stranaka, pa je Rajoy bio odustao od pokušaja formiranja vlade. Kralj Felipe VI dao je tada mandat drugoj stranci s najviše glasova, Socijalističkoj radničkoj stranci Španjolske (PSOE) s osvojenih 90 mjesta u parlamentu.

Vođa PSOE-a i kandidat za premijera, Sanchez je pozvao u petak ostale zastupnike da ga podrže. “Glasujte za promjene. Da smanjimo stopu nezaposlenosti, problem koji najviše muči Španjolce“, rekao je.

I njegov koalicijski partner, stranka Građani pozvala je Narodnu stranku i Podemos da se suzdrže od glasovanja i tako omoguće stvaranje nove vlade. “Počnite stvarati, a ne samo rušiti. Ovdje imamo 200 mjera za mijenjanje ove zemlje. Imamo zlatnu priliku“, rekao je Alber Rivera, vođa Građana.

Sanchez se nadao kako će u koaliciju s Građanima uvući Podemos, treću stranku po snazi. No, njezin vođa Pablo Iglesias to je odbio, jer ne želi biti u istoj vladi s Građanima koje smatra zaštitnicima krupnog kapitala.

Sedamdeset i pet dana nakon izbora počinju novi teški pregovori. Kralj Felipe VI vjerojatno će opet ponuditi mandat za sastavljanje vlade Rajoyu, a ako se do 2. svibnja ne sastavi nova vlada, Španjolci će na izbore 26. lipnja.

Mediteranska zemlja s 21 posto nezaposlenih nalazi se uz bok Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru i Portugalu po broju osoba koje nemaju posla. U posljednjih 35 godina na vlasti su se mijenjale PSOE i Narodna stranka, a na izborima u prosincu nove stranke Podemos i Građani narušile su tradicionalno dvostranačje.

Komentiraj

SHARE
Previous articleDavis Cup: Belgija – Hrvatska 1-1
Next articleKrajan: Borna je odigrao pravi Davis Cup meč
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here